×

Nugát z bielych kešu orieškov

Zloženie

  • 200 g kešu orechov
  • 1 bielok
  • 1 štipka soli
  • 270 g cukru
  • 150 g medu
  • 50 ml vody
  • 1 čajová lyžička vanilkového cukru

Príprava:

  1. Opatrne 5 minút zahrievajte kešu orechy na pánvici bez oleja / tuku. Dajte ich do sitka a nechajte ich schladiť.
  2. Pridajte k bielkom soľ a vyšľahajte dotuha. Pridajte 20 g cukru a pokračujte chvíľu v šľahaní.
  3. Zvyšný cukor, med a vodu zahrievajte na strednom plameni a zvyšujte teplotu na 143°C (skontrolujte napríklad cukrárskym teplomerom) a nechajte zmes zhruba 5 minút mierne variť. Zmes by nemala byť moc tmavá.
  4. Cukrový sirup pomaly vmiešajte do vyšľahaného bielka, na strednom plameni. Pridajte vanilkový cukor. Pokračujte v miešaní zmesi ďalších cca 20 minút, použite ľubovoľný mixér, aby nugát mohol neskôr stuhnúť.
  5. Potom vmiešajte kešu orechy. Urobte to rýchlo, pretože zmes rýchlo tuhne.
  6. Zmes dajte do formy vyloženej papierom na pečenie a nechajte ju odpočinúť v pokojovej teplote na 1-2 dni.
  7. Nakoniec nakrájajte na kocky alebo plátky.
  8. Môže sa uchovávať nejmenej 4 týždne pri pokojovej teplote.

Tip: Neuchovávajte v chladničke. Vlhkosť spôsobí, že bude mať nugát lepkavú konzistenciu.

Nutričné hodnoty:

Cukry, 56 g, 21 %

Tuky, 11 g, 16 %

Proteíny, 5 g, 10 %

Kcal, 341, 17 %

Nasýtené tuky, 2 g, 10 %