Nugát z bielych kešu orieškov
Zloženie
- 200 g kešu orechov
- 1 bielok
- 1 štipka soli
- 270 g cukru
- 150 g medu
- 50 ml vody
- 1 čajová lyžička vanilkového cukru
Príprava:
- Opatrne 5 minút zahrievajte kešu orechy na pánvici bez oleja / tuku. Dajte ich do sitka a nechajte ich schladiť.
- Pridajte k bielkom soľ a vyšľahajte dotuha. Pridajte 20 g cukru a pokračujte chvíľu v šľahaní.
- Zvyšný cukor, med a vodu zahrievajte na strednom plameni a zvyšujte teplotu na 143°C (skontrolujte napríklad cukrárskym teplomerom) a nechajte zmes zhruba 5 minút mierne variť. Zmes by nemala byť moc tmavá.
- Cukrový sirup pomaly vmiešajte do vyšľahaného bielka, na strednom plameni. Pridajte vanilkový cukor. Pokračujte v miešaní zmesi ďalších cca 20 minút, použite ľubovoľný mixér, aby nugát mohol neskôr stuhnúť.
- Potom vmiešajte kešu orechy. Urobte to rýchlo, pretože zmes rýchlo tuhne.
- Zmes dajte do formy vyloženej papierom na pečenie a nechajte ju odpočinúť v pokojovej teplote na 1-2 dni.
- Nakoniec nakrájajte na kocky alebo plátky.
- Môže sa uchovávať nejmenej 4 týždne pri pokojovej teplote.
Tip: Neuchovávajte v chladničke. Vlhkosť spôsobí, že bude mať nugát lepkavú konzistenciu.
Nutričné hodnoty:
Cukry, 56 g, 21 %
Tuky, 11 g, 16 %
Proteíny, 5 g, 10 %
Kcal, 341, 17 %
Nasýtené tuky, 2 g, 10 %