×

Mandle pomáhajú pri znižovaní hladiny cholesterolu

Vysoké hodnoty cholesterolu sú rizikovým faktorom, ktorý musí byť braný vážne, hrozí tu rozvoj kardiovaskulárnych chorôb. Veľmi dôležitým terapeutickým prístupom v tejto súvislosti je zmena stravovacích návykov, napr. znížením nasýtených mastných kyselín v strave. Ďalej početné štúdie ukázali, že častá konzumácia orechov – a teda i mandlí – má pozitívny efekt na hladinu cholesterolu. Ich zloženie je jedinečné, pretože dodávajú hodnotné proteíny a vlákninu a majú najvyšší obsah vitamínu E zo všetkých orechov. Vitamín E je antioxidant, ktorý bráni zápalovým procesom v tele a teda nás chráni proti srdcovým ochoreniam.

Americká štúdia skúmala účinky na hladiny cholesterolu, keď bola strava postupne obohatená mandlami. Študie sa zúčastnilo 25 osôb vo veku medzi 13 až 41 rokov. Na počiatku štúdie mali obvykle mierne vyššiu hladinu cholesterolu. Boli vytvorené tri skupiny ľudí, z ktorých každý dostával stravu s energetickou hodnotou 2000 kalórií. Jedna zo skupín dostávala stravu, ktorá neobsahovala mandle; druhá dostávala stravu doplnenú o 10 % celkovej nutričnej energie z mandlí a tretia skupina dostávala toľko mandlí, že tvorili 20 % nutričnej energie. Výsledok ukázal jasný trend, ktorý zodpovedal dávkovaniu: Čím viac mandlí strava obsahovala, tým lepšie hodnoty cholesterolu. V porovnaní so stravou, ktorá neobsahovala mandle, strava s najvyšším podielom mandlí znížila celkový cholesterol o 4,4 % a „zlý“ cholesterol o 7 %, čo zodpovedá o 11 % nižšiemu riziku srdcových ochorení.

Záverom môžeme prehlásiť, že dospelí s normálnymi až mierne vyššími hladinami cholesterolu si môžu zlepšiť hodnoty tukov v krvi zahrnutím mandlí do stravy: čím vyšší je počet mandlí, tým lepší je účinok. Môže sa tak znížit riziko srdcových ochorení. Pokiaľ je hladina cholesterolu vysoká, doporučuje sa, aby sa stravovacie stratégie zamerali na vhodné potraviny, ktoré tiež obsahujú mandle, skôr než na iba redukciu príjmu tukov v strave.

Zdroj:

Sabaté, J. et al.: Serum lipid response to the graduated enrichment of a Step I diet with almonds: a randomized feeding trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 2003, (1379–84)