×

Môžeme znížiť riziko rozvinutia alergie na arašidy?

Výskumný tým z Veľkej Británie a USA realizoval štúdiu, ktorá zistila, že riziko rozvoja alergie na arašidy môže byť ovplyvnené už v rannom detstve. V uplynulých desiatich rokoch sa počet alergií na arašidy u detí v západných krajinách zvýšil a tento počet stúpa aj v Afrike a Ázii. Výskumní pracovníci chceli zistiť, či existujú nejaké stratégie prevencie alergie na arašidy, pretože akonáhle sa takáto alergia vyskytne, obvykle pretrváva po celý život u danej osoby.

Výsledky štúdie sú úplne unikátne. Vyzerá to tak, že riziko rozvoja alergie na arašidy je možné znížiť v prvých piatich rokoch života dieťaťa zhruba o 70-86 % . Aby malé deti tomuto riziku predišli, potrebujú pravidelne jesť malé množstvo arašidov.

Tejto štúdie sa zúčastnilo 628 alergiou ohrozených detí, a to vo veku štyri až jedenásť mesiacov. Už mali nejaké predispozície, ako napríklad alergie na vajíčka alebo ekzém. Všetky deti prešli Prick-testom, aby sa zistilo, či majú nejakú reakciu kože ako alergiu na arašidy – 530 detí vykázalo negatívny výsledok, 98 pozitívny výsledok. Potom boli rozdelené do dvoch skupín. Polovici detí bolo povedané, aby nejedli žiadne arašidy, až do doby, kým im bude päť rokov a druhá polovica mala jesť 6 gramov arašidov týždenne, rozložených do dvoch hlavných jedál, až do veku 60 mesiacov.

Výsledok: U 13,7 % detí v skupine, ktoré nejedli žiadne arašidy, sa vyvinula alergia na arašidy do veku päť rokov. Naproti tomu iba u 1,9 % detí zo skupiny, ktorá jedla malé množstvo arašidov, sa vyvinula alergia na arašidy. Rovnaký trend bol tiež vidieť u detí s pozitívnym Prick-testom, ktoré už mali citlivú reakciu kože pred začiatkom štúdie. U 35,3 % týchto detí, ktoré sa vyhýbali arašidom do konca štúdie, sa alergia na arašidy vyvinula. A naopak, bolo zasiahnutých iba 10,6 % detí, ktoré jedli arašidy pravidelne.

Zrnutie: Výsledky tejto štúdie nám dávajú nádej, že si deti pri pravidelnej konzumácií arašidov na ne môžu vybudovať toleranciu. Je možné, že diéta bez arašidov je dokonca kontraproduktívna a mohla by riziko alergie zvýšiť. Z týchto výsledkov sa nedá vyvodiť  žiadne doporučenie ohľadne stravy. Potrebujeme na túto tému viac štúdií, ktorých sa budú zúčastňovať deti s veľkým rizikom alergie a ktoré sa budú vzťahovať aj k starším deťom.

Zdroj:

Du Toit G et al.: Randomized Trial of Peanut Consumption in Infants at Risk for Peanut Allergy. N Engl J Med. 2015; 372(9):803-13