Vedeli ste, že vás proteíny z arašidov ochránia proti nadváhe?
K obezite dochádza, keď sa konzumuje viac kalórií, než telo potrebuje. Otázkou je, prečo si ľudia včas neuvedomia, že už sú vlastne nasýtení? V tomto kontexte zohráva kvalita jedla dôležitú úlohu – hlavne obsah proteínov. V štúdii Sydney University, realizovanej v roku 2011 vedci zistili vplyv obsahu proteínu na chuť k jedlu a na kalorický príjem. 22 štíhlych testovaných osôb dostávalo jedlo s rôznym obsahom bielkovín po dobu štyroch dní. Testované osoby, ktoré konzumovali najmenej proteínu, spotrebovávali viac kalórií než ostatné testované osoby. Nízkoproteínová diéta vedie k saturácií rýchlejšie, a teda sa zje viac. Miesto proteínov sa často jedná o potraviny bohaté na tuk, ktoré potom jeme. Zvyšujú kalorický príjem a riziko vzniku nadváhy.
Požiadavky na bielkoviny môžu byť pokryté živočíšnymi i rastlinnými zdrojmi. Živočíšne proteíny môže telo využiť veľmi efektívne, ale v jedle je prítomnosť tiež mnohých nasýtených tukov, napríklad v mäse, udeninách atd. Arašidy sú bohaté na rastlinné proteíny – 100 g arašidov obsahuje 25 g proteínov. Kombinovaním cereálií, napríklad v chlebe alebo v müsli sa využitelnosť rastlinných proteínov z arašidov dokonca zvýši, a tak nemá žiadnu nevýhodu v porovnaní s využiteľnosťou živočíšnych proteínov. Záver: strava obsahujúca arašidy pomáha zaistiť konzumáciu dostatku proteínov, a tak je prevenciou obezity.
Zdroj:
Gosby AK et al.: Testing Protein Leverage in Lean Humans: A Randomised Controlled Experimental Study. PLoS ONE (2011), 6: e25929