×

Vedeli ste, že nové bio markery v orieškoch sú prevenciou proti kardiovaskulárnym ochoreniam?

Pravidelná konzumácia orechov pozitívne prispieva k ochrane srdca a obehového systému.  Tento účinok je obvykle pripisovaný dobrej skladbe mastných kyselín, ktoré v orieškoch sú. Štúdie však zavádzajú ďalšiu zložku k diskusii: antioxidanty. Tieto biomarkery, ktoré chránia naše bunky neutralizovaním voľných radikálov v tele, zahrňujú vitamín E, polyfenoly, ktoré sú klasifikované ako sekundárne fytochemikálie a fytosteroly (rastlinný pôvod).

Orechy obsahujú všetky tieto prísady a majú preto vysoký antioxidačný potenciál. Okrem toho sa ich účinok posiluje interakciou viacnásobných antioxidantov v porovnaní s účinnosťou jediného antioxidačného biomarkeru. Napríklad fytosterol beta-sytosterol vyskytujúci sa u arašidov spôsobuje vznik dvoch enzýmov, ktoré môžu odbúravať kyslíkové radikály (napr. peroxid vodíka), a tým chrániť krvné bunky.

Konzumácia orechov vedie k nižšej LDL oxidácií. LDL cholesterol je tzv. ´zlý cholesterol´. LDL oxidácia znamená, že nenasýtené mastné kyseliny v LDL časticiach budú prechádzať zmenou. Rýchla oxidácia LDL podporuje vývoj arteriosklerózy, čo môže viesť k infarktom a mrtviciam. Čím väčší je obsah antioxidantov – napríklad tým, že pravidelne konzumujete orechy – tým nižšia je miera LDL oxidácie.

Zdroj:

ROS E.: Nuts and novel biomarkers of cardiovascular disease. Am J Clin Nutr, 2009, 89 (suppl): 1649S–56S