Bolívijská oriešková polievka: sopa de mani
Zloženie
- 1 veľká cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 polievková lyžica oleja
- 2 mrkvy
- 1/2 šálky nakrájaných paradajok
- Chilli prášok
- 200 g arašidov, pražených a solených
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1/2 šálky hrášku, zmrazeného
- 1/2 šálky fazule fava (široká fazuľa), z džbánku
- 5 stredne veľkých zemiakov
- 1/2 šálky rezancov / cestovín
- 2 polievkové lyžice oleja
- Soľ, korenie
- Chilli prášok
Príprava:
- Cibuľu, cesnak a mrkvu nakrájajte na malé kúsky a nechajte ich osmažiť v hrnci s trochou oleja. Paradajky olúpte a nakrájajte na jemné kolieska a pridajte ich spolu s dostatečným množstvom pikantného chilli prášku k ostatným prísadam do hrnca.
- Väčšinu arašidov rozomeľte na prášok a pridajte tiež do hrnca. Zohrejte zeleninovú polievku a nalejte ju na ingrediencie. Polievka by mala byť najprv o niečo redšia ako je treba, pretože varením potom zhustne.
- Pridajte hrášok, fava fazule (široké fazule), dva alebo tri nakrájené zemiaky a rezance / cestoviny a varte zmes, pokiaľ nebudú zemiaky a rezance / cestoviny hotové.
- Zvyšné zemiaky medzitým nakrájejte na klinky alebo chipsy: nakrájajte ich na malé kúsky a potom ich dôkladne osmažte na horúcom oleji. Nechajte ich odkvapkať na papierovú utierku.
- Pridajte korenie a v prípade potreby soľ a ešte ďalší chilli prášok a ochutnajte, servírujte polievku v rovnakých porciach na tanieroch.
- Rozmiešajte zemiakové klínky v polievke a ozdobte ich zvyšnými arašidmi.
- K tejto polievke sa hodí biely chlieb alebo bageta.
Nutričné hodnoty:
Sacharidy, 36 g, 13 %
Tuky, 40 g, 57 %
Proteíny, 21 g, 42 %
Kcal, 588, 29 %
Nasýtené tuky, 8 g, 40 %