Konzumácia kešu orieškov vám môže pomôcť so znižovaním LDL cholesterolu
Kešu orechy sú tretím najobľúbenejším druhom orechov v USA. Obsahujú množstvo mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín. Sú spojované so zníženým rizikom kardiovaskulárnych chorôb. Aj keď pozitívne účinky orechov na srdce boli vedecky dokázané, kešu orechy sú z toho často vyňate kvôli svojmu obsahu nasýtených mastných kyselín. Zhruba tretina nasýtených mastných kyselín v kešu orieškoch je kyselina stearová, ktorá má relatívne neutrálny efekt na hladinu krvných tukov. Mohli by sme teda povedať, že kešu orechy majú rovnaký pozitívny efekt ako ostatné orechy. Pred uvedenou štúdiou nebolo v tejto veci k dispozícií mnoho vedeckých údajov.
V roku 2017 tým výskumníkov z USA skúmal účinky kešu orechov na hladinu krvných tukov u dospelých. 51 mužov a žien vo veku medzi 21 a 73 rokov s priemernými hladinami LDL cholesterolu bolo rozdelených do dvoch skupín. V priebehu 4 týždňov jedna skupina obdržala typickú americkú stravu, ktorá obsahovala aj kešu orechy a druhá skupina obdržala rovnakú diétu, ale miesto kešu orieškov dostala na desiatu zemiakové lupienky.
Výsledok: Skúmaní ľudia v skupine s kešu orechmi mali po skúške nižšiu hladinu cholesterolu a LDL cholesterolu, než mali predtým. Synopsia vedcov: Konzumácia kešu orieškov môže podstatne znížiť váš LDL a celkový cholesterol. Výsledky tejto štúdie ukazujú, že kešu orechy by sa mali doporučovať konzumovať denne. Mali by nahradiť desiaty bohaté na sacharidy. To by mohla byť jednoduchá stratégia, ktorá by ľuďom umožnila udržať si pod kontrolou LDL a celkový cholesterol.
Zdroj:
Mah E a žiaci: Cashew consumption reduces total and LDL cholesterol: a randomized, crossover, controlled-feeding trial. Am J Clin Nutr. 2017 May;105(5):1070-1078. DOI: 10.3945/ajcn. 116.150037