Zdravé srdce
Arašidy a orechy vám môžu pomôcť udržať si zdravé srdce a cievy. Mnoho štúdií skúmalo účinky arašidov a orechov na zdravie kardiakov a zistilo sa, že už zahrnutím hrsti arašidov a orechov (25 gramov) do stravy má pozitívny efekt. Na tento pozitívny efekt má vplyv niekoľko zložiek: skladba tuku, zmes antioxidantov a obsah vlákniny.
Dobré tuky
Orechy obsahujú vysoké množstvo “dobrých” nenasýtených tukov; 80 až 90% tukov, ktoré orechy obsahujú, je nenasýtených. Nenasýtené tuky z orechov sú spojované so zlepšením hodnot tukov v krvi. Znižujú riziko srdcových a cievnych chorôb.
Pozitívny efekt antioxidantov a vlákniny
Podobne ako ostatné rastlinné produkty obsahujú orechy a arašidy početné druhy antioxidantov. Zinok, vitamín C a vitamín E sú známe vďaka svojmu antioxidačnému efektu. Antioxidanty chránia naše telo pred takzvanými voľnými radikálmi, ktoré môžu poškodiť bunky v tele, a teda hrajú dôležitú úlohu pri vývoji srdcových ochorení. Vysoká hladina a zmes antioxidantov v arašidoch a orieškoch môže pravdepodobne vysvetliť efekt prevencie srdcových ochorení. Taktiež vláknina môže pozitívne prispievať účinku arašidov a orechov na naše srdce. Arašidy a orechy sú po celozrnných cereáliach druhým najväčším prírodným zdrojom vlákniny.
Orechy sú bohaté na antioxidanty. Pomáhajú vám bojovať s voľnými radikálmi.
Kardiovaskulárne choroby
Srdcové a cievne ochorenia sa tiež často nazývajú kardiovaskulárnymi chorobami. Kardiovaskulárne choroby sú hlavnou príčinou úmrtí v západnom svete. Faktorov, ktoré kardiovaskulárne choroby spôsobujú, je mnoho. Patria sem rizikové faktory, ktoré nie je možné zmeniť, ako je stárnutie, mužské pohlavie alebo genetické predispozície. Ďalším rizikovým faktorom je obezita, vysoký krvný tlak a vysoká hladina cholesterolu, čo je možné upraviť zmenou životného štýlu.
Zdravá strava, dostatočná fyzická aktivita, mierna konzumácia alkoholu a absencia fajčenia môže pozitívne ovplyvniť riziko kardiovaskulárnych chorôb.
Arašidy a orechy môžu viesť k zníženiu výskytu srdcových ochorení.